Eerste hulp bij brandwonden bij je kind: de belangrijkste stappen

Er komen steeds vaker kleine kinderen tussen de 0 en 4 jaar met ernstige brandwonden op de eerste hulp terecht. De regels voor eerste hulp bij brandwonden bij kinderen zijn daarom veranderd. Wat moet je doen als je kindje een brandwond heeft? Volg deze stappen en voorkom ernstige brandwonden!

Eerst water, de rest komt later
Onderstaande regels gelden bij brandwonden door hete vloeistoffen. Door ze stap voor stap op te volgen, kan je ernstige brandwonden voorkomen. De belangrijkste eerste stap blijft: eerst water, de rest komt later.

1) Koel met lauw water en trek kleding uit
Koel de brandwond zo snel mogelijk na het ongeluk minstens 10 minuten met lauw, zachtstromend water. Trek tijdens het koelen zo snel mogelijk de kleertjes, schoenen en luier van je kindje uit en verwijder eventuele sieraden. Als je dit niet doet, blijft de hete vloeistof op het huidje van je kindje branden via de kleding en luier, en kunnen ernstigere brandwonden ontstaan! Het heeft zin om te koelen tot 1 uur na de verbranding.

2) Koel alleen de wond
Als de kleertjes uit zijn, kan je duidelijker zien waar de brandplek(ken) precies zit. Probeer alleen op deze plekken te koelen. Zo voorkom je dat het lichaam van je kindje te veel afkoelt.

3) Bedek de wond
Bedek de wond na(!) het koelen met plastic huishoudfolie, een steriel verband of een schone doek. Plastic huishoudfolie heeft bijna iedereen in huis, plakt niet aan het huidje van je kindje en kan de pijn wat verzachten.

4) Smeer niets op de brandwond
Zeker wanneer het huidje van je kindje een open wond of brandblaar heeft, moet je niets op de brandwond smeren. Ook geen verzachtende of verkoelende zalf. De arts kan de wond dan minder goed beoordelen en behandelen. Probeer de wond niet aan te raken om infecties te voorkomen en prik brandblaren niet door.

5) Houd je kindje warm met een deken
Iemand met brandwonden kan zichzelf moeilijker warm houden. Door je kindje in een deken te wikkelen, voorkom je dat hij onderkoeld raakt. Dat is namelijk slecht voor de genezing van de wond en kost je kindje veel energie.

6) Waarschuw een arts bij blaren, een open wond of bij een elektrische of chemische oorzaak van de brandwond
De brandwond moet snel beoordeeld en behandeld worden.

7) Vervoer je kindje zittend als dit mogelijk is
Kies bijvoorbeeld voor de auto, kinderwagen of buggy. Je kindje hoeft dan niet te bewegen en verspilt geen energie.

Test jezelf
Benieuwd of je weet hoe je moet handelen als je te maken krijgt met brandwonden? Doe de test en krijg nuttige adviezen om je kennis nog verder uit te breiden!