Rijopleidingen

Rijopleiding Vrachtwagen (C, C1, CE en C1E)
Soorten vrachtwagenrijbewijzen en minimumleeftijd
Er zijn twee categorieën voor het "gewone" vrachtwagen rijbewijs: het rijbewijs C en het rijbewijs C1.

Het C-rijbewijs is voor vrachtwagens zwaarder dan 3.500 kg. Het C1-rijbewijs is lichte vrachtwagens en campers (tussen 3.500 kg en 7.500 kg). U kunt daarbij denken aan bijvoorbeeld een paardenwagen of een camper.

Met een rijbewijs C en C1 mag u een aanhanger of oplegger tot 750 kilo achteraan uw vrachtwagen koppelen. De maximummassa is het lege gewicht + het laadvermogen. Boven dit gewicht heeft u een CE of C1E-rijbewijs nodig.

U moet voor het afleggen van het examen C en CE minimaal 21 jaar zijn. Als u uw rijbewijs C in combinatie met uw vakbekwaamheid code 95 haalt, dan mag u examen doen vanaf 18 jaar.

Voor de rijbewijscategorieën C1 en C1E kunt u examen doen vanaf 18 jaar. U mag vanaf uw 17e rijlessen volgen voor zowel het rijbewijs C als C1. Als voorwaarde hiervoor geldt dat u een opleiding volgt tot beroepschauffeur in het goederenvervoer over de weg.

Geldigheidsduur C-rijbewijs
Alle C-rijbewijzen zijn 5 jaar geldig. Het CBR kan op grond van medische redenen of leeftijd besluiten een rijbewijs met kortere geldigheid af te geven.

Verplichte medische keuring bij verlenging vrachtwagenrijbewijs
Houders van rijbewijzen van categorieën C, C1, CE en C1E moeten bij iedere verlenging van hun rijbewijs een medische doen.

Een complete opleiding voor het C-1 rijbewijs zonder Code 95 bestaat uit:
21 uur internettraining
set theorieboeken
1 theorie examen RV1
1 theorie examen R2C
1 dag rijopleiding met aansluitend praktijk rijexamen
C-rijbewijs voor vrachtauto's met een gewicht groter dan 7500kg
TheorieopleidingRV1: Theorie over Verkeer en Techniek
V2C: Theorie over Administratie inzake het goederenvervoer
V3C: betreft drie casestudies over o.a. milieu, veiligheid en gedrag, (zie ook Code 95 vakbekwaamheid)

Na afronding van de theorie start de rijopleiding praktijk. Om een goed advies te geven over het aantal rijlessen en de indeling van een compactopleiding is het verstandig een rijtest af te spreken. Na deze test zal de rijopleiding plaatsvinden. De opleiding kan in circa 1 week afgerond worden.

Praktische en besloten terrein toets (verplicht voor Code 95)
Praktische toets:
Tijdens de Praktische Toets worden onderwerpen getoetst als het vastzetten van lading, het voorkomen van criminaliteit, illegaliteit en fysieke risico's, het invullen van een Europees schadeformulier, maatregelen bij noodsituaties en het reageren op wensen, behoeften en gedragingen van passagiers.

Besloten terrein toets:
Bij de Toets Besloten Terrein wordt de vakbekwaamheid van de kandidaat op het gebied van voertuigcontrole en manoeuvreren getest.

Vervolgopleiding vrachtwagen met aanhanger
Na afronding van het vrachtwagen rijbewijs kan men inschrijven voor de vrachtwagen met aanhanger, de Riijopleiding E achter C. Dit is uitsluitend een praktijk opleiding. Het is verstandig om een rijtest te doen zodat wij het niveau kunnen bepalen. Deze rijopleiding kan in een aantal dagen worden afgerond.